Com millorar la comunicació entre pares i fills

Publicat el:

– Darrera actualització:

|

“M’agradaria poder comunicar-me millor amb el meu fill, que sàpiga que pot confiar en mi els seus secrets i problemes, però per molt que ho intento no ho aconsegueixo.”

Aquest és un dels pensaments més comuns al que milers de pares s’enfronten cada dia a tot el món.
Sovint, creiem que l’amor profund que els tenim als nostres fills i les nostres experiències són suficients per aconseguir la seva confiança, ser el seu amic a més del seu pare. Confiem que la seva necessitat de ser guiats i corregits en el camí de la vida fa que tinguem una bona comunicació amb els nostres fills, però el món emocional dels nens és molt més complex que el nostre, per tant, sovint dificulta l’enteniment entre tots dos.Arribat a aquest punt, hem de fer una pausa i aprendre l’art de la comunicació per assegurar-nos que els nostres fills entenen tot el que els volem dir i alhora escoltem tot el que realment ells senten i ens volen transmetre.
Igual que els adults necessitem una persona de confiança per compartir els nostres sentiments, problemes i ansietats, amb els adolescents ocorre el mateix, confiessin solament en les persones que sàpiguen escoltar-ho i parar-li esment als seus conflictes diaris, per molt insignificants que siguin.
Aconseguir una relació basada en la confiança i el respecte amb els nostres fills, és una carrera de fons que requereix un treball pacient i continu en cadascuna de les seves etapes educatives. No és una tasca impossible, solament cal seguir una sèrie de pautes que requereixin el teu temps, dedicació i presència.[trx_title type=”4″]Construir una relació basada en l’optimisme[/trx_title]És molt important allunyar-nos dels pensaments pessimistes a l’hora de tractar amb els nostres fills. Apostar per un enfocament positiu, pel bon humor i l’optimisme fa que transmetem una major sensació de seguretat i confiança.[trx_title type=”4″]Temps i atenció[/trx_title]Per als nens, l’atenció és una necessitat bàsica per tant necessiten passar tot el temps possible amb nosaltres. Sovint, els pares no disposen del temps suficient per estar amb els seus fills, no cal obsessionar-se, el més important que el temps que li dediquis sigui de qualitat. És un greu error intentar compensar les absències amb regals.[trx_title type=”4″]Comprensió i empatia[/trx_title]No és plat de bon gust per a ningú ser corregit constantment i molt menys a través de càstigs. Els nens necessiten aprendre la diferència entre un mal comportament i un bon comportament, igual que els càstigs són per penalitzar una mala acció, els nostres fills també necessiten que l’ajudin a millorar i créixer de forma amable, comprensiva i positiva, no solament a força de càstigs.
Sovint, aconseguim guanyar més punts en la carrera de la comunicació empatitzant amb els nens i recordant que tots hem recorregut el mateix camí.[trx_title type=”4″]Escoltar i entendre[/trx_title]Un dels grans errors que els pares comentin, és que estan tan pendents i preocupats del que volen dir que s’obliden escoltar les pors, els dubtes i els sentiments dels seus fills quan més ho necessiten.
Una actitud oberta facilitarà i molt la comunicació amb els teus fills. Igual que tots, estan desitjant explicar-te les seves anècdotes, sentiments del dia a dia, experiències i vivències.[trx_title type=”4″]Confiar en els professionals de L’Estudi Reus[/trx_title]A L’Estudi Reus apostem per la comunicació verbal i emocional entre pares i fills, sovint organitzem tallers i xerrades per a pares que volen conèixer millor els secrets de la bona comunicació. Apunta’t a una de les nostres xerrades i comparteix els teus dubtes amb altres pares i els psicòlegs especialitzats que posem a la teva disposició al nostre centre de Reus.