Consells claus per a la tornada a l’escola

Publicat el:

– Darrera actualització:

|

S’acaba l’estiu i de nou comença un nou curs escolar. Després d’un temps llarg de descans, de dies de diversió, sense rutines ni horaris, és el moment de començar a adaptar-nos de manera gradual, tant física com mentalment, a les noves rutines i hàbits.

La tornada a l’escola significa fer nous amics o retrobar-se amb els antics companys de classe, però també implica adaptar-se de nou a un estil de vida molt més estructurat, amb rutines i horaris a complir . Per tal que la tornada a l’escola es faci de forma satisfactòria, necessiten un període d’adaptació que normalment dura uns dies.Els elemens claus per a una  tornada a l’escola exitosa són 3:   ORGANITZACIÓ, ESTRUCTURA I RUTINAQuines pautes ens poden ajudar a facilitar la tornada a l’escola?

Començar a establir de forma paulatina alguns horaris.

Durant les vacances, moltes vegades ens oblidem del rellotge i els horaris depenen del nostre cos, mengem quan tenim gana, anem a dormir quan tenim son i es aixequem quan ja estem cansats d’estar-nos al llit, no anem seguint uns horaris. 

Aquestos canvis d’horaris impliquen diversos canvis de rutines a l’hora de preparar els àpats, que seran més saludables i equilabrats, les hores que passem davant la tele o les noves tecnologies, entre d’altres.

El nostre cos necessita un període d’adaptació a les noves “normes”, per aquest motiu és aconsellable fer-ho amb temps per evitar els problemes de son dels nens els primers dies de classe.

– Encomanar noves il.lusions.

Aprofitant tot el material nou, els llibres i tenint en compte que tot allò nou enganxa, hem d’aprofitar el moment per buscar nous objectius i reptes, fent un gran reforç positiu a tot allò que ens agrada de l’escola com són el retrobament amb els amics, la il.lusió per aprendre coses noves, les extraescolars, recordant anècdotes divertides i moments extraordinaris viscuts durant el curs anterior, valorant i destacant els nous “drets” o tot allò que podrà fer el nostre fill o filla perquè ada dia és més gran. Podem començar donant noves responsabilitats que fins ara no el deixàvem fer, com per exemple, deixa-lo anar a comprar el pa sol….

-Evitar l’ansietat i acompanyar-los en les pors i neguits

L’angoixa per la separació o la incertesa per trobar-se nous professors i companys es pot minimitzar si els progenitors transmeten als seus fills un enfocament positiu del que representa la tornada a l’escola. La comunicació és molt important, i per què aquesta sigui efectiva, és fonamental utilitzar un llenguatge que el nen pugui comprendre, mantenir una actitud d’escolta, triar el moment adequat, utilitzar frases curtes i missatges clars, parlar sempre en positiu i asegurar-nos sempre que ha entès el missatge.

-Planificar els horaris i les activitats extraescolars  

No podem oblidar que els nostres fills i filles són el “patidors finals ” dels nostres horaris i de l’organització familiar, per aquest motiu són els primers que han de ser informats dels mateixos.

És molt convenient seure i planificar els horaris i les activitats extraescolars tots junts. Evidentment, molts dels horaris no podran ser ni negociables ni modificats, deguts als nostres horaris laborals i per una part els farem saber si es quedaran a dinar al menjador, si aniran a servei d’acollida al matí a l’escola, qui els recollirà o portarà a l’escola, però per l’altra seria bo “negociar” quines extraescolars o activitats extra els agradari fer. Si necessitem que es quedin a l’escola 1h més a la tarda i tenim la possibilitat de 2 o 3 activitats, per què no poden ells dir-nos quina activitat prefereixen?  És just, ells s’adaptem a les nostres necessitats els agradi o no, nostres també hem de cessir i complaure´ls en algun aspecte.En conclusió, els teus fills han de sentir que els dónes suport i s’han d’adonar que són capaços d’anar endavant malgrat que, al principi, vegin difícil adaptar-se al canvi. Tanmateix, has de transmetre’ls seguretat i confiança mitjançant una actitud positiva en què vegin que poden recolzar-se i sempre poden comptar amb tu