Càlcul matemàtic amb àbac

Les matemàtiques manipulatives: una forma estimulant d’aprender

Publicat el:

– Darrera actualització:

|

Si fem una ullada enrere i traslladem la memòria a l’escola, segur que si ens pregunten sobre l’assignatura que menys ens agradava, la resposta seran les MATEMÀTIQUES.

En analitzar els motius, podríem dir que el problema és la base de l’aprenentatge dels números i el pas de la part concreta a la part abstracta, reforçant l’associació de la quantitat i el número.Si podem afirmar que el pas del comptatge concret a la quantitat abstracta i que tot pensament matemàtic prové d’accions i els conceptes tenen l’origen en els actes que els nens i nenes realitzen amb els objectes, és important facilitar-los el material adequat per descobrir les MATEMÀTIQUES MANIPULATIVES.

Us presentem l’àbac i el numicón material utilitzat per a ALOHA i KITSUNE dissenyats per estimular la part dreta del cervell i facilitar les eines necessàries perquè els nens i nenes puguin fer realitat qualsevol repte que es plantegin.

Tant ALOHA com KITSUNE són mètodes d’estimulació cognitiva que treballen aspectes tan importants com l’autonomia dels nens, treballa l’autoestima i la gestió de les emocions. També treballen habilitats essencials com la concentració, l’atenció, l’escolta activa, l’orientació espacial o la creativitat amb una gran quantitat de jocs, reptes, missions i activitats estimulants i motivadores creades mitjançant la gamificació, per mantenir sempre atents els nens.

Utilitzem l’àbac a ALOHA i les peces de numicon a KITSUNE.

Tot i que en principi, sembla que l’àbac és únicament un instrument de càlcul, podem afirmar que ajuda els nens i nenes a desenvolupar molts altres aspectes.

Us fem un resum:

 • Ajuda els nens a descobrir com fer operacions d’una manera diferent, com un joc de pujar i baixar boletes, sense la tensió escolar, una forma que veuen més fàcil i alhora més ràpida, ja que els números deixen de ser una cosa abstracta i els poden traslladar a un pla físic. Aquest fet els ajuda a guanyar seguretat i confiança.
 • Gràcies als moviments de les fitxes de l’àbac, treballem la psicomotricitat fina i la coordinació oculomanual.
 • Desenvolupa la visualització i la memòria fotogràfica alhora que treballa l’orientació espacial.
 • Augmenta la concentració i l’atenció alhora que si les operacions es dicten alhora treballem l’escolta activa.
 • Ajuda a coordinació dels 2 hemisferis del cervell, ja que gràcies a l’àbac es produeix una continua interralació d’hemisferis.
 • Tenen molta més agilitat mental, perquè augmenta la capacitat de raonament i aplicar la lògica i el pensament analític.

Les peces de numicon que utilitzem a infantil tenen un paper molt important en:

 • L’aprenentatge dels números, perquè els ajuda a relacionar la quantitat amb el número i que després hauran de representar gràficament segons els foradets que té cada peça.
 • Els ajuda a treballar formes i colors
 • Treballen l’orientació espacial, ja que les peces encaixen les unes amb les altres, ajudant a entendre el concepte de suma i resta.
 • Les seves maneres ajuden a treballar la simetria, a desenvolupar la imaginació gràcies a la possibilitat de crear dibuixos.
 • Facilita de forma visual i manipulativa els conceptes de gran-petit, sèries, descomposició de números i volum.

L’aprenentatge si va de la mà de la diversió sempre és més motivador i deixa emprenta per tota la vida. Tant Aloha com Kitsune són ajuden als infants a crear una bona base matemàtica que es veurà reflexada en les seves notes escolars.