L’adaptació a l’escola

Publicat el:

– Darrera actualització:

|

La propera setmana és una setmana d’angoixa, estrès, plors i enrabiades per a moltes famílies que per primera vegada deixen els seus fills i filles a les llars d’infants o els petits que comencen p3.

L’entrada a una llar o a l’escola implica un canvi molt important per l’infant, perquè s’ha de separar dels seus pares i família i a la vegada descobrir un entorn i persones que ell o ella no coneix i no tenen res a veure amb la seva zona de confort que li aporta seguretat.

Aquesta separació és, al principi, dolorosa , però a la vegada totalment necessària per aconseguir que l’infant guanyi en autonomia , sociabilització i consolidi els hàbits que donaran base a la seva personalitat.Les emocions dels infants en començar l’escola són molt diverses: des del sentiment d’abandonament, tristesa, nervis, la por al desconegut, ràbia fins l’alegria i felicitat d’alguns nens. Davant aquests sentiments, les seves reaccions també són diverses s’enfaden, ploren, peguen a altres nens, intenten pegar als professors, mosseguen i tenen rebequeries en què es tiren a terra amb rebequeries.

De la mateixa manera, el moment de deixar els nens a l’escola, és un moment delicat per als pares, perquè els envaeix una muntanya russa d’emocions. Saben que han de fer-ho, que és el millor per als seus fills, però el fet que els petits puguin plorar incrementa el sentiment d’angoixa, inseguretat, culpabilitat dels pares que no desapareixerà fins a l’hora de recollir-los. Tots aquests sentiments vénen causats perquè es trenca el vincle afectiu, el deixar els seus fills en mans de desconeguts i sense la seva protecció. La culpabilitat de no poder passar més temps amb ells a causa del treball o motius personals i la inseguretat de no haver-se equivocat amb la seva elecció.Sabem que cada infant i família té el seu ritme i la seva forma de fer front als canvis, però us deixem un seguit de consells que tal vegada us ajudin a fer aquesta adaptació una miqueta més fàcil.

No oblideu els eduadors i educadores dels vostres fills i filles són els vostres millor aliats i que si caminem en la mateixa direcció el camí serà molt més fàcil.