La cistella està buida actualment!
El fracàs és una idea totalment subjectiva que es produeix quan alguna de les coses que fem no surt tal i com ens hem imaginat que hauria d’haver estat.
No obstant el que podem considerar un error i un fracàs, en realitat és un procés d’aprenentatge.
La vida és un aprenentatge que no s’atura i no hi ha aprenentatge sense ERROR.
Les errades ens permetren aprendre i cada dia ens fan una mica més savis i ens ajuden a madurar emocionalment i psicològicament, però per a què aquest camí no es vegi bolquejat hem d’ensenyar i aprendre a gestionar la frustració.
L’error i el fracàs en sí mateix no són negatius, la part complicada és com es gestiona aquest error i la por que aquest provoca.
Una de les explicacions més utilitzades pels pares,generalment,és que volen evitar les enrabiades i els plors.
És el moment de fer-los entendre que TOTHOM fallem i ens equivoquem i que les coses no sempre surten bé, pertant no sempre podem guanyar.
2. Ajudar a analitzar el “fracàs”
Moltes vegades, els nens i nenes no veuen el camí per sortir endavant i necessiten una guia per tal d’aconseguir-ho.
Com els podem ajudar?
3. No castigar els errors
Si considerem que els errors són petites pedres en el camí per poder seguir aprenent, no podem ser considerats com una excusa per poder fer retrets o càstigs.
Si cada error o fracàs té una conseqüència de càstig o retret això cada vegada provoca una sensació de por, i això farà que el nen o nena no vulgui intentar realitzar qualsevol activitat nova que no tinguin la seguretat de fer-la bé.
4. Ajudar a buscar alternatives i a reintentar fer de nou les activitats
Quan una cosa ens surt malament, la nostra manera de protegir-nos és no voler tornar a intentar que ens surti bé. La millor manera és donar-los la mà fins que sigui una acció propi.Com a resum podem dir:
“No em renyis si faig una cosa malament, és quan més et necessito”